Imagineering

Imagineering

Imagineering effectief kompas voor merkbeleving en organisatieontwikkeling

Steeds vaker zetten organisaties imagineering in voor het ontwikkelen van hun organisatie en business. Maar wat is dit dan precies? Waarin zit het onderscheid met storytelling? En wat kun je er als onderneming in de leisure branche of daarbuiten mee om structureel het verschil te maken?

Het woord imagineering is een samentrekking van ‘imagination’ (verbeelding) en ‘engineering’ (techniek). De term is in de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Amerikaanse producent Alcoa, die vanwege dreigende tekorten andere toepassingen voor haar aluminium bedacht. Pas echte bekendheid ontstond door de oprichting van Walt Disney Imagineering, dat zich richt op het ontwerpen en bouwen van de Disneypretparken. Imagineering is bij uitstek geschikt voor de leisure branche. Ook de Efteling werkt er al tientallen jaren mee en heeft er zelfs een aparte afdeling voor. Inmiddels wordt deze aanpak in vele andere sectoren toegepast

Verbeelding en beleving

Bij imagineering draait het om verbeelding en beleving. Verbeelding als bron voor innovatie, beleving als middel om de band van jouw merk met je doelgroepen te versterken. Het gaat hierbij niet om een rationale weergave van feiten en cijfers, maar juist om het inspelen op de emotie en het effect op meerdere zintuigen. Oorspronkelijk lag bij imagineering het accent vooral op concept- en productontwikkeling. Joost Melis, directeur van het House of Leisure zegt: “Inmiddels is imagineering als instrument verder ontwikkeld naar het op gang brengen van transformatieprocessen voor organisaties en het inspireren van de mensen die ermee aan de gang gaan. Het is en blijft een essentieel onderdeel van het programma van House of Leisure”.

Op het gebied van imagineering en storytelling werkt House of Leisure nauw samen met Breda University of Applied Sciences (BUas), dat imagineering verder heeft ontwikkeld naar een methode om transformatieprocessen op gang te brengen en te faciliteren. Researcher en lecturer aan de Master Imagineering Nicoline de Heus legt uit: “Wij geloven sterk in een bottom-up benadering en co-creatie. Imagineering gaat niet alleen over het verhaal naar buiten toe, maar begint liefst intern. Door er samen aan te werken kun je veel gemakkelijker een beweging op gang krijgen, dan alles van bovenaf op te leggen. Imagineering gaat hand in hand met strategische veranderprocessen voor organisaties en producten.”

Hoe werkt het?

Over hoe dit dan precies in zijn werk gaat zegt senior lecturer en researcher Margo van Rooijackers, collega van Nicoline: “Het zogeheten design thinking traject loopt van inspiratie, via ideevorming naar implementatie. Heel praktisch dus. We faciliteren sessies met creatieve technieken en kritische dialogen. Onderweg kan er disruptie ontstaan, maar dat versterkt vaak juist de acceptatie van verandering. Uiteindelijk werken we samen met de betrokkenen in kleine stappen toe naar experimenten en interventies waar organisaties en merken sterker van worden. Het proces zelf is vaak net zo belangrijk als de inhoud. We zeggen dan ook wel: Trust the Process. Imagineering is een uitstekend middel om medewerkers te ‘empoweren’.”

Imagineering en storytelling zijn nauw met elkaar verweven. Imagineering is in feite meeromvattend dan storytelling. Voor imagineering is een goed, spannend en technisch sterk opgebouwd verhaal natuurlijk de basis. Doorgaans beginnen organisaties met de vraag wat hun verhaal is om aan de buitenwereld te vertellen. Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk wel om, maar het beklijft vaak pas echt goed werkt als je mensen kunt inspireren om er zelf mee aan de slag te gaan.

Geschikt voor leisure en daarbuiten

In de leisurebranche is imagineering inmiddels een bekend en omarmd fenomeen. In Midden-Brabant werken diverse partijen, waaronder House of Leisure, momenteel vanuit de imagineering principes aan het nieuwe project Van Gogh Homeland Experience: een netwerk van zeven landmarks verspreid over Brabant. Deze bieden elk een vergezicht op de geboortegrond – het Homeland – van Van Gogh. Hiermee worden bijzondere verhalen verteld met de landschappen van Van Gogh als inspiratie. Bovendien belichten de torens actuele maatschappelijke thema’s en veranderopgaven waar Brabant de komende decennia voor staat.

Ook Doloris is vanuit deze technieken bedacht: een kunstdoolhof in hartje centrum van Tilburg, met meer dan 40 kamers vol mysterieuze objecten en verstopte doorgangen. Psychedelische gedachtenspinsels van een groep kunstenaars. Een surrealistische wereld waar al je zintuigen op scherp worden gezet en je verbeelding en nieuwsgierigheid worden geprikkeld. Inclusief hippe rooftopbar met prachtig uitzicht over de stad.

Imagineering werkt ook buiten of in samenwerking met de leisure branche. Brabant Water doorliep dit proces samen met Buas om mensen te laten beseffen wat het belang is van water in ieders leven en hen tegelijkertijd een positieve experience met water te geven. De Brabantse zorgorganisatie Surplus heeft imagineering toegepast voor het transitietraject ‘Van regels naar relaties’. Onder het motto ‘Zie mij’ zijn de medewerkers gemotiveerd om actief mee te werken aan de ontwikkeling van de organisatie en het krijgen van meer beslissingsvrijheid. ‘Zie mij’ laat je naar jou kijken vanuit de ander. Zodat je beter begrijpt wat hij of zij werkelijk nodig heeft.

Bij Rotterdam Festivals heeft BUas de techniek gekozen om tijdens de evenementen mystery guests en Rotterdammers in te zetten om hun beleving weer te geven, en direct na afloop met de festivalorganisaties co-creatie sessies te organiseren. Aan de organisatoren werd gevraagd om in de huid van de bezoeker te kruipen en aan te geven wat ze hebben ervaren. Door deze mix van interactieve technieken ontstond er meteen draagvlak voor verbetering en innovaties.

Meer informatie

House of Leisure past Imagineering toe in het kader van haar economisch ontwikkelprogramma (Be)leefbaar Brabant. Hiermee bieden we organisaties in de leisure sector een podium om hun visie op maatschappelijke opgaves te delen en hier in co-creatie met andere partners aan bij te dragen. Dit doen we op basis van dit kompas:

Heb je interesse in imagineering voor jouw idee of organisatie? We komen graag bij je langs om hierover van gedachten te wisselen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom voor een gesprek in ons eigen House of Leisure, in het Ketelhuis bij de KVL-fabriek in Oisterwijk. Ons ‘clubhuis’ van waaruit vele inspirerende concepten voor Brabantse ondernemers ontstaan.

Joost Melis
Telefoon: 06 825 785 06
Mail: info@houseofleisure.eu

House of Leisure
Almystraat 14
5061 PA Oisterwijk

Wil je meer weten over de Master Imagineering van de Breda University of Applied Sciences, klik dan hier.

House of Leisure is een initiatief van Midpoint Brabant.