Nieuws

Helga van Leur op circulair bouwen event: vandaag heb je morgen in handen

Helga van Leur op circulair bouwen event

Vandaag heb je morgen in handen!

“Vandaag gaan we niet in cirkeltjes denken, maar wel in kringlopen bezig zijn.” Zo opent dagvoorzitter Helga van Leur het evenement ‘Circulaire Revolutie: Bouwen en Klimaat’ op donderdag 25 maart.

De organisatoren Bastiaan Bronkhorst (partner coördinator House of Leisure), August de Vocht (directeur Station88) en Nicole van Hoof (projectmanager Een Gezond Leisureklimaat van Midpoint Brabant) zijn eensluidend over het doel van de bijeenkomst: “Laten zien dat je met kleine stapjes mooie duurzame impact kunt bereiken. Begin gewoon, we moeten het uiteindelijk zelf doen.“ Helga geeft aan dat je het mensen wel makkelijk moet maken. We staan immers voor forse maatschappelijke opgaven, zoals 50% minder CO2-uitstoot in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050. Dat bereiken we alleen als iedereen meedoet.

Vandaag bouwen aan morgen

Helga is professioneel meteoroloog en ambassadeur van Een Gezond Leisureklimaat. Het thema van haar presentatie: “Vandaag bouwen wij aan morgen”. Inspirerend vertelt ze over de rol van kennis, emotie en gedrag bij klimaatverandering. “Allereerst moeten we weten waar het eigenlijk om gaat”, aldus Helga. “De aarde blijft wel doordraaien, maar voor de mensen, dieren en planten gaat er wel veel veranderen. In de afgelopen vijftig jaar is het op aarde steeds warmer geworden en er zijn steeds meer extremen. Net als de coronazorg heeft onze aarde een maximale belasting. Ook hierbij moeten we ons richten op flattening the curve. Het is belangrijk om te weten wat de impact is van zaken als verstoken van fossiele planten, bodemwarmte, getijdestroming, waterstof, kernenergie en duurzame energie. Op wereldwijd, Europees, nationaal en regionaal niveau zijn klimaatafspraken gemaakt waar we allemaal mee te maken krijgen. Zo is er in Midden-Brabant de REKS (Regionale energie- en klimaatstrategie) met plannen voor klimaatadaptatie en energietransitie waar organisaties zelf mee aan de slag kunnen gaan.”

Helga merkt op dat mensen het moeilijk vinden om over hun eigen belang heen te stappen: “Gelukkig kopiëren we elkaar ook en gaan we wel mee als veel mensen iets doen. En we zijn gevoelig voor relatieve status. Als je denkt dat je het zelf iets beter doet, ga je nog beter je best doen. We negeren ook problemen. Als we het niet gemakkelijk kunnen realiseren, gaan we al snel argumenten verzinnen waarom het toch geen zin heeft.  Cognitieve dissonantie noemen we dat. We kunnen het ook omdraaien. Denk positief en geef goede voorbeelden. Je kunt ook op een creatieve manier met gebouwen bezig zijn, bijvoorbeeld door deze meer te vergroenen.”

Vijf handvaten

Uiteindelijk gaat het om gedrag. Hiervoor geeft Helga vijf handvaten: “De eerste is de footprint om de hoeveelheid CO2 in de lucht terugbrengen, zodanig dat je er ook geld mee kunt besparen. Punt twee is de energie in balans brengen. Drie: circulaire economie. Maak en benut de grondstoffen voor hergebruik. Puntje vier: zorg dat je klimaatrobuust bent en geen of minder last hebt van hitte of droogte. En als laatste: zorg dat je eigen personeel, leveranciers en klanten beseffen dat we dit doen voor onze gezondheid en de leefbaarheid op aarde, en dat we samen naar betaalbare oplossingen in de keten moeten zoeken. Het draait allemaal om People, Planet, Prosperity, en wat mij betreft vooral ook Positivity.”

Cecile Franssen van Waterschap Brabantse Delta en Vincent Lokin van Waterschap De Dommel onderschrijven dit volledig. Zij zijn meer en meer bezig om het water zo in te zetten om de natuur beter te maken. Bewustwording en activering van ondernemers is daarin belangrijk.

Paneldiscussie

Vier experts gaan vervolgens met elkaar in discussie over de mogelijkheden van duurzaam bouwen.

Vincent van Rijsewijk, duurzaam ondernemer en kwartiermaker van Up New Bouw van Midpoint Brabant, is een echte pionier. Zijn visie: “Er zijn volop bouwprojecten met ontelbare kansen. Verduurzamen van gebouwen is immers een grote opgave. We willen het vaak traditionele denken van grote bouwteams met veel ingenieurs losschudden. Door urgentie te creëren, kansen te verkennen, mogelijkheden af te pellen, en dan: actie!”

Dave van Schaijk (medeoprichter en eigenaar van Power-ED) helpt mkb-bedrijven die willen verduurzamen en stappen willen zetten voor een betere wereld: “Als je gaat verduurzamen levert het altijd iets op. Dit kan in geld zijn, maar kan ook op andere manieren, zoals nieuwe business, tevreden medewerkers of maatschappelijk belang. Laat je goed adviseren over maatregelen en subsidiemogelijkheden. Zo werk je toe naar een MVO-actieplan en kun je concreet aan de gang.

Mirjam Slob is oprichtster Rooftop Rumour. Enthousiast vertelt ze over haar initiatief om de eerste openbare daktuin in Tilburg te realiseren: “Ik wil laten zien dat dit ook midden in een groot stadscentrum kan. Met de naam Rumour wil ik de geruchten aanzwengelen. Alles en iedereen staat klaar, alleen… het dak is er nog niet. Veel gebouwen zijn nog niet geschikt voor een daktuin met enige omvang. En het is nog een financiële uitdaging. Maar er is enthousiasme genoeg, dus ik heb er alle vertrouwen in. Uiteindelijk wil ik toewerken naar een groot netwerk van daktuinen.”

Mario Jacobs is wethouder gemeente Tilburg, voorzitter van Een Gezond Leisureklimaat en binnenkort Dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas: “Het initiatief van Mirjam is prachtig. Perfect voor het toerisme in Tilburg en een mooi voorbeeld van inspelen op de klimaatveranderingen. Gemeente Tilburg zoekt graag mee naar groene daken en partners die dit mogelijk maken. Mijns inziens moet circulariteit worden meegenomen in bouwbesluiten. Dezelfde normen voor iedereen, maar wel met vrijheid hoe je het gaat doen. Er komen minimaal een miljoen woningen bij in Nederland. Laten we die op een groene en duurzame manier gaan bouwen. Voor subsidies kun je terecht bij de gemeente, provincie of waterschappen. Een Gezond Leisureklimaat kan je helpen met je vragen. Ik zou zeggen: begin gewoon!”.

Afscheid

‘Begin gewoon’ zijn tevens de laatste woorden van Mario Jacobs als voorzitter van Een Gezond Leisureklimaat. Als dank ontvangt Mario een toepasselijk cadeau: een regenjas gemaakt van PET-flessen.

Helga van Leur sluit af met haar credo: vandaag heb je morgen in handen!
Wil je het hele evenement terugkijken? Dat kan hier.

Meer informatie

Wil je graag in gesprek gaan met experts om te sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via info@houseofleisure.eu voor meer informatie!